Idealnym posiłkiem
do przygotowania w ciągu tygodnia jest curry. Przyrządza się je łatwo i przede
wszystkim szybko. Tak więc danie będzie gotowe, zanim pozostali
domownicy zdążą wrócić i nim zaczną marudzić i zadawać pytanie "kiedy
będzie obiad?". Ja do przygotowywania curry wykorzystuję gotowe mieszanki
przypraw, które można kupić w sklepikach z orientalną żywnością. Teraz takie
sklepy są powszechne, w zasadzie nawet w prawie każdym centrum handlowym można
znaleźć już sklepik orientalny. Uwielbiam aromatyczne, orientalne zapachy,
które rozchodzą się po domu w trakcie gotowania posiłku. Tym razem postawiłam na
pastę do czerwonego curry.
|
Mięso pokrój na małe kawałki, cukinię w półplastry, marchewkę w plastry,
a paprykę w piórka. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
Do garnka wlej mleczko kokosowe, dodaj opakowanie pasty curry i
podgrzewaj, mieszając, aż pasta rozpuści się, tworząc jednolitą konsystencję.
Wtedy dodaj pokrojone na kawałki mięso kurczaka i gotuj je około 10 minut. Po
tym czasie dołóż pokrojone warzywa, dolej wodę i gotuj kolejne 15 minut, aż
warzywa zmiękną.
Danie podawaj z ryżem, dekorując je szczypiorkiem z młodej
cebulki.
Wygląda bardzo smakowicie. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam dania z ryżem. Bardzo dobra jest też wersja curry z marchewką i ziemniakami - nie spodziewałam się że ryż z sosem, w którym są ziemniaki, może się tak dobrze komponować. Zwłaszcza jak są osoby, które nie lubią dań ostrych (tak jak moja mama), to pikantny smak sosu neutralizowany jest wtedy przez ziemniaki. Polecam :)
OdpowiedzUsuń