Dzisiaj na niedzielny obiad zaplanowałam ucztę meksykańską, zwłaszcza że spodziewałam się gości i chciałam przygotować coś pomysłowego. Nigdy wcześniej nie przyrządzałam tego dania, więc byłam bardzo ciekawa połączenia kurczaka z sosem czekoladowym. Mimo że rzadko podaję mięsa na słodko, ten przepis jest zupełnie inny - w sosie można wyczuć ostry smak, nadawany przez pikantną papryczkę,co powoduje, że sama nutka czekolady jest mniej wyczuwalna. Viva La Mexico!
|
Posiekaj drobno czosnek, cebulę i paprykę pokrój w kostkę, a ostrą papryczkę w plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę - podsmaż na niej cebulę, a jak już się zeszkli, dodaj czosnek i przyprawy.Po chwili dodaj pomidory, zieloną paprykę, ostrą papryczkę, bulion, masło orzechowe, czekoladę i smaż całość około 10 minut, mieszając.
Na drugiej patelni obsmaż kurczaka z obu stron, aż skórka się zarumieni. Wtedy przełóż go do naczynia żaroodpornego, polej sosem i wstaw na 45-60 minut do rozgrzanego do 160 st. C piekarnika.
Przed podaniem posyp kurczaka uprażonym na suchej patelni sezamem (opcjonalnie można też wykorzystać pestki dyni).
Bardzo ciekawe zestawienie składników. Czekolada była mocno wyczuwalna? Danie nie jest chyba słodkie ze względu na gorzką a nie słodką czekoladę
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za mięsami na słodko, dlatego do dania podeszłam z początkowym dystansem. Ale było świetne i takie inne niż wszystkie - czekolada stanowiła bardziej tło, nie była mocno wyczuwalna. Tak jak w typowej kuchni meksykańskiej - pierwsze skrzypce grały ostre papryczki.
OdpowiedzUsuń