Zupa gulaszowa jest jedną z moich
ulubionych zup. Bardzo lubię dania pikantne, tak więc węgierska pasta z ostrej
papryki stanowi jeden z podstawowych elementów wyposażenia mojej lodówki.
Ja korzystam z pasty firmy Rolnik, którą można bez problemu kupić w
Auchan, niestety w pozostałych hipermarketach nie udało mi się jej jeszcze nigdy
spotkać. Jeśli na obiedzie spodziewam się osób, które nie przepadają za
pikantnym jedzeniem, wówczas wykreślam z przepisu ostrą papryczkę, a
ilość pasty paprykowej ograniczam do połowy łyżeczki.
Na Węgrzech bywam dość często (niestety
służbowo) i muszę stwierdzić, że zupa gulaszowa musi być pikantna. Z warzyw
regionalnych popularne są bardzo pikantne papryczki nazywane
"Apfelpaprika". Jest to najprawdopodobniej nazwa niemiecka, trudno mi
powiedzieć, jaka jest ich nazwa w języku węgierskim, ale pod hasłem
"Apfelpaprika" na każdym bazarku sprzedawca będzie wiedział, o który gatunek
chodzi. Papryczki te można dostać nie tylko w postaci świeżych warzyw, ale
również w zalewie octowej. Marynowane papryczki są w restauracjach popularnym
dodatkiem do dań i zawsze jak mam okazję, zamawiam je zamiast surówki -
doskonale smakują ze stekami i pieczeniami. Z ostatniej podróży udało mi się
przywieźć kilka słoiczków, niestety nie dotrwały sesji
zdjęciowej...
|
Mięso pokrój na małe kawałki, cebulę, paprykę, selera oraz ziemniaki w
kostkę, a marchewkę, pietruszkę i ostrą papryczkę w plasterki. W moździerzu ubij kminek.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na
nim cebulę. Jak cebula się zeszkli, dodaj paprykę oraz ostrą papryczkę, a po
kilku kolejnych minutach, jak papryka będzie już miękka, dorzuć mięso. Pod
koniec smażenia dopraw solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.
W
międzyczasie do garnka nalej wodę i dodaj pokrojoną włoszczyznę oraz listki
laurowe. Gotuj wywar 25 minut, po czym przełóż do garnka wołowinę podsmażoną z
cebulą i papryką. Następnie dorzuć do zupy kostki bulionowe, a jak kostki się
rozpuszczą, dodaj jeszcze przecier pomidorowy i koncentrat. Całość gotuj kolejne
15 minut. Pod koniec gotowania w zależności od potrzeb dopraw zupę solą,
pieprzem i kminkiem.
Przelej zupę na talerz, udekoruj śmietaną i podawaj z
kromką pieczywa na zakwasie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz