Tym razem popularna i wszystkim dobrze znana zupa pomidorowa, ale w zupełnie nowej odsłonie. Przepis zaczerpnęłam z książki "Kulinarne podróże po Europie. Najciekawsze przepisy z 6 krajów" (Ulla i Hans-Ove Ohlsson). Jak pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Sposób podania tej zupy jest dość nietypowy...zupę je się z jajkiem w koszulce. Byłam bardzo ciekawa połączenia zupy z rozlewającym się, płynnym żółtkiem, troszkę miałam obawy, jak całość będzie się komponować smakowo. Muszę jednak przyznać, że było warto, więc zachęcam do wypróbowania. |
Składniki:
| Grzanki:
|
Jajka w koszulkach:
|
Cebulę oraz ziemniaki obierz i pokrój w kostkę (kostka nie musi być drobna, gdyż całość zostanie później zmiskowana). W garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Jak cebula się zeszkli, dodaj pomidory z puszki, czosnek, ziemniaki oraz wodę. Gotuj wywar 20 minut, po czym odstaw do ostygnięcie i jak już się trochę ostudzi, wtedy całość zmiksuj. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru i doprowadź do wrzenia (jeśli zupa jest zbyt gęsta, należy ją rozcieńczyć wodą).
W tym czasie przygotuj grzanki oraz jajka w koszulkach.
Kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie aż się zarumienią. W trakcie smażenia posyp je tymiankiem (można również użyć ziół prowansalskich).
W tym czasie przygotuj grzanki oraz jajka w koszulkach.
Kromki chleba pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie aż się zarumienią. W trakcie smażenia posyp je tymiankiem (można również użyć ziół prowansalskich).
W garnku podgrzej 1 l wody, dodaj do niej ocet i odrobinę soli. Chwilę przed zagotowaniem zmniejsz natężenie palnika. Jajka po kolei wbijaj do łyżki wazowej i przy jej użyciu przenoś ostrożnie do wody. Kiedy białko się zetnie i jajka nabiorą wyraźnego kształtu, należy je wyjąć z wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz