Nie wszyscy jadają wątróbkę, a szkoda ... Jest ona bogatym źródłem kwasu foliowego, witaminy z grupy B12 oraz przede wszystkim łatwo przyswajalnego żelaza, które pomaga w budowaniu czerwonych krwinek, a co za tym idzie zapobiega anemii. Stąd warto okazjonalnie włączyć podroby do swojego jadłospisu, zwłaszcza że można je podawać na wiele sposobów, a nie tylko standardowo z cebulką i ziemniakami. Dziś proponuję risotto z wątróbką. Jest to jedyna forma wątróbki, która smakuje mojemu mężowi - czy można więc o lepszą rekomendację?
|
Cebulę drobno posiekaj, a wątróbkę pokrój na małe kawałki.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż chwilę aż wydobędzie się z niego aromat i wtedy dorzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli, dodaj wątróbkę i smaż całość mieszając, aż wątróbka się zarumieni. Wtedy dosyp ryż i wszystkie składniki wymieszaj, aby ryż rozprowadził się równomiernie. Dolej kubek bulionu i gotuj risotto około 40 minut, co jakiś czas podlewając je bulionem. Jak ryż już napęcznieje i uzyska odpowiednią wielkość i konsystencje, dopraw danie solą, pieprzem i płatkami chilli.
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż chwilę aż wydobędzie się z niego aromat i wtedy dorzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli, dodaj wątróbkę i smaż całość mieszając, aż wątróbka się zarumieni. Wtedy dosyp ryż i wszystkie składniki wymieszaj, aby ryż rozprowadził się równomiernie. Dolej kubek bulionu i gotuj risotto około 40 minut, co jakiś czas podlewając je bulionem. Jak ryż już napęcznieje i uzyska odpowiednią wielkość i konsystencje, dopraw danie solą, pieprzem i płatkami chilli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz