Zupa Tex-Mex łączy w sobie wpływy kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Podaje się ją z dodatkami, tak że każdy ma możliwość skomponowania własnej wersji dania. Kolorystyka zupy idealnie komponuje się z zielenią wprowadzaną przez avocado i szczypiorek. Współgranie kolorów idealnie poprawia humor, a sama zupa jest bardzo pożywna - w sam raz, kiedy za oknem śnieg, a zima nie chce ustąpić miejsce wiośnie. Smacznego!
|
Posiekaj drobno cebulę i czosnek, a kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
Rozgrzej olej w garnku i podsmaż cebulę, aż stanie się miękka i szklista - wtedy dorzuć drobno posiekane chili, pastę z ostrej papryki oraz przyprawy.
Na patelni podsmaż kurczaka, a jak będzie już gotowy przełóż go do garnka.
Do mieszkanki składników w garnku dodaj pomidory, przecier pomidorowy, wodę i kostki bulionowe. Gotuj około 25 minut na małym ogniu, a do smaku dopraw solą i pieprzem.
Gorącą zupę przelej do miseczek, udekoruj posiekanym szczypiorkiem i podawaj z dodatkami takimi jak nachosy, avocado, ser żółty czy śmietana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz