niedziela, 7 kwietnia 2013

Zupa Tex-Mex

Zupa Tex-Mex łączy w sobie wpływy kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Podaje się ją z dodatkami, tak że każdy ma możliwość skomponowania własnej wersji dania. Kolorystyka zupy idealnie komponuje się z zielenią wprowadzaną przez avocado i szczypiorek. Współgranie kolorów idealnie poprawia humor, a sama zupa jest bardzo pożywna - w sam raz, kiedy za oknem śnieg, a zima nie chce ustąpić miejsce wiośnie. Smacznego!
     
Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • pół czerwonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka pasty z ostrej papryczki
  • 1,5 l wody
  • 2 kostki bulionu z kury
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz,
    2 łyżeczki oregano,
    2 łyżeczki kminku
  Dodatki:

  • nachosy
  • 1 avocado
  • ser żółty(drobno starty)
  • śmietana
  • szczypiorek

Wykonanie:

Posiekaj drobno cebulę i czosnek, a kurczaka pokrój na mniejsze kawałki.
Rozgrzej olej w garnku i podsmaż cebulę, aż stanie się miękka i szklista - wtedy dorzuć drobno posiekane chili, pastę z ostrej papryki oraz przyprawy.
Na patelni podsmaż kurczaka, a jak będzie już gotowy przełóż go do garnka.
Do mieszkanki składników w garnku dodaj pomidory, przecier pomidorowy, wodę i kostki bulionowe. Gotuj około 25 minut na małym ogniu, a do smaku dopraw solą i pieprzem.
Gorącą zupę przelej do miseczek, udekoruj posiekanym szczypiorkiem i podawaj z dodatkami takimi jak nachosy, avocado, ser żółty czy śmietana.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz