Najczęściej słowo curry kojarzone jest z
mieszanką przypraw o charakterystycznym, ciepłym, pomarańczowo-złotym kolorze i
intensywnej woni. Sama nazwa curry wywodzi się z języka tamilskiego
(kari) i w dosłownym tłumaczeniu oznacza sos, stąd też mianem curry określa się
również grupę specyficznych potraw kuchni azjatyckiej. Potrawę curry tworzą
warzywa, mięso ( kurczak, wołowina, wieprzowina, ryby) oraz gęsty, łagodny lub
pikantny sos na bazie aromatycznych składników takich jak suszone papryczki
chili, pasta krewetkowa, kolendra, kurkuma, imbir, pieprz czarny, trawa
cytrynowa, czosnek czy też szalotka.
Dzisiaj podaję przepis na pyszne curry, stanowiące połączenie mięsa z piersi kurczaka, cebuli, ziemniaków i marchewki. Zachęcam do spróbowania kolejnej wersji curry...
|
Pokrój cebulę w piórka, marchewkę w plastry, a
ziemniaki i kurczaka w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę oraz kurczaka i smaż przez około minutę. W drugi kroku dodaj wodę, pastę curry, ziemniaki oraz marchewkę i gotuj całość bez przykrycia ok. 15 minut. Następnie rozmieszaj w szklance 1,5 łyżeczki mąki z wodą w proporcji 1:1 i dodaj do potrawy w celu zagęszczenia sosu. Całość gotuj jeszcze 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Danie podawaj z ryżem, udekorowane szczypiorkiem z młodej cebulki.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę oraz kurczaka i smaż przez około minutę. W drugi kroku dodaj wodę, pastę curry, ziemniaki oraz marchewkę i gotuj całość bez przykrycia ok. 15 minut. Następnie rozmieszaj w szklance 1,5 łyżeczki mąki z wodą w proporcji 1:1 i dodaj do potrawy w celu zagęszczenia sosu. Całość gotuj jeszcze 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Danie podawaj z ryżem, udekorowane szczypiorkiem z młodej cebulki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz