czwartek, 18 kwietnia 2013

Japońskie curry z kurczakiem

Najczęściej słowo curry kojarzone jest z mieszanką przypraw o charakterystycznym, ciepłym, pomarańczowo-złotym kolorze i intensywnej woni.  Sama nazwa curry wywodzi się z języka tamilskiego (kari) i w dosłownym tłumaczeniu oznacza sos, stąd też mianem curry określa się również grupę specyficznych potraw kuchni azjatyckiej. Potrawę curry tworzą warzywa, mięso ( kurczak, wołowina, wieprzowina, ryby) oraz gęsty, łagodny lub pikantny sos na bazie aromatycznych składników takich jak suszone papryczki chili, pasta krewetkowa, kolendra, kurkuma, imbir, pieprz czarny, trawa cytrynowa, czosnek czy też szalotka.
Dzisiaj podaję przepis na pyszne curry, stanowiące połączenie mięsa z piersi kurczaka, cebuli, ziemniaków i marchewki. Zachęcam do spróbowania kolejnej wersji curry...

Składniki:

  • opakowanie pasty do japońskiego curry
  • 300 g piersi kurczaka (lub wieprzowina)
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 450 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżeczki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • szczypiorek z dymki

Wykonanie:

Pokrój cebulę w piórka, marchewkę w plastry, a ziemniaki i kurczaka w kostkę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj cebulę oraz kurczaka i smaż przez około minutę. W drugi kroku dodaj wodę, pastę curry, ziemniaki oraz marchewkę i gotuj całość bez przykrycia ok. 15 minut. Następnie rozmieszaj w szklance 1,5 łyżeczki mąki z wodą w proporcji 1:1 i dodaj do potrawy w celu zagęszczenia sosu. Całość gotuj jeszcze 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Danie podawaj z ryżem, udekorowane szczypiorkiem z młodej cebulki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz