poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zupa krem z czerwonej fasoli

Dzisiejsze danie jest z pomysłu oraz z wykonania kulinarnym eksperymentem mojej teściowej, która zawsze potrafi mnie zaskoczyć doskonałą kuchnią, oryginalnymi potrawami i ciekawymi połączeniami smakowymi. Eksperyment ten okazał się tak trafiony, że przepisem musiałam podzielić się z Wami.
Danusiu, dziękuję za kulinarną inspirację - już nie mogę się doczekać, kiedy znowu Cię odwiedzimy...
     
Składniki:

  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler)
  • 3 l wody
  • 4 puszki czerwonej fasoli
  • przyprawy: sól, pieprz,
  Dodatki:

  • groszek ptysiowy (opcjonalnie grzanki)
  • ser żółty (drobno starty)

Wykonanie:

Przygotuj około 3,0 l wywaru - w tym celu umyj, obierz i pokrój włoszczyznę, a następnie gotuj ją około 30 minut. Jak rosół będzie już gotowy, dodaj do niego umytą, czerwoną fasolę i gotuj razem kolejnych kilka minut. 
Następnie wyłącz palnik i pozostaw zupę do ostudzenia - jak się schłodzi, zmiksuj przy użyciu blendera wszystkie składniki (jeśli zupa będzie zbyt gęsta, rozcieńcz ją bulionem - może być bulion uzyskany z kostki rosołowej).
Po uzyskaniu kremowej konsystencji doprowadź zupę do wrzenia - wtedy jest już gotowa do podania. Najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym (opcjonalnie grzankami) i startym drobno źółtym serem.



















1 komentarz:

  1. Szybki i zdrowy przepis. Super! Koniecznie muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń