wtorek, 16 kwietnia 2013

Filety z kurczaka faszerowane fetą i szpinakiem

Na dzisiejszy obiad zaplanowałam mały zlot rodzinny - a jak posiłek w gronie najbliższych, to idealnie sprawdzi się kuchnia grecka, gdyż Grecy mają biesiadowanie we krwi. Do tego karafka wina i aż szkoda, że czas płynie tak szybko...
     
Składniki:

  • 10 filetów z piersi kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz,
    mieszanka przypraw „czubryca zielona”
  Sos:

  • 60 g masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka wytrawnego wina białego

Wykonanie:

Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim mrożony szpinak. Jak szpinak się podgrzeje, dodaj do niego czosnek oraz pokruszony ser feta i smaż jeszcze chwilkę, mieszając wszystkie składniki farszu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

W międzyczasie przygotuj sos – rozpuść masło w rondelku, dodaj do niego mąkę i mieszaj, aż pojawią się bąbelki. Wtedy zdejmij rondelek z palnika i powoli dolej bulion oraz wino. Całość wymieszaj, aby smaki się ze sobą połączyły.

Następnie ostrym nożem natnij na każdej piersi kurczaka kieszonkę, którą wypełnij przygotowanym farszem. Aby zapobiec wydostaniu się farszu w trakcie podsmażania, zamknij kieszonki, spinając je wykałaczką.

Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzej oliwę i obsmaż piersi kurczaka z każdej strony. Jak kurczak będzie przyrumieniony, przełóż go do naczynia żaroodpornego, dolej sos i duś w piekarniku ok. 25 minut.

Danie doskonale smakuje z ryżem, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także z warzywami z patelni.











1 komentarz: