piątek, 29 marca 2013

Karkówka w sosie musztardowo-miodowym

Jednym z moich ulubionych przepisów jest karkówka w sosie musztardowo-miodowym. Danie to robię przeważnie wtedy, kiedy spodziewam się gości i potrzebuję przyrządzić coś sprawdzonego, co na pewno wszystkim będzie smakować. Do tej pory nigdy się nie zawiodłam, zwłaszcza że to danie nie może się nie udać.
     
Składniki:
  • 10 kotletów z karkówki
  • 3 cebule
  • 3 marynowane papryki
  • 10 plasterków żółtego sera
  Marynata:
  • 1,5 łyżki stołowej musztardy ziarnistej (z gorczycą)
  • 1,5 łyżki stołowej musztardy zwykłej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki stołowe ketchupu,
  • kilka kropli sosu sojowego
  • sól, pieprz, papryka (słodka i pikantna)
Wykonanie:

Mięso zamarynować i zostawić na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie wyjąć i ułożyć kotlety (najlepiej jednowarstwo) na dnie naczynia żaroodpornego. Cebule pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm, a papryki w paski. Na każdym kotlecie ułożyć po 2 plasterki cebuli i 2 paski papryki (tak, aby dodatki pokrywały całą powierzchnię mięsa).
Całość przełożyć do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 45 minut. Jak mięso będzie już gotowe, położyć na każdym kotlecie plasterek sera i piec jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści.
Danie można podawać z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub sałatką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz